Uppdaterade AT-uppgifter
Uppdaterade AT-uppgifter
Denna tjänst är avsedd för läkarstudenter och läkare

I drygt fem år har jag arbetat som kirurg i Afrika. På bloggen vill jag dela med mig av min vardag

Alla bloggar
Kirurg i Afrika
<oktober>
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345

Bloggar

Kirurg i Afrika

GUMRUK!
23:e februari
Views: 5573
Namnet Gumruk är fruktad. Det kan få den mest garvade missionär att kallsvettas. Gumruk är värre än skärselden. Gumruk är den etiopiska tull myndigheten

Att passera tullen på flygplatsen är lite som at spela rysk roulette med 5 kulor i revolvern!

Det är som regel en fördel att skicka lite kontroversiella saker med en större grupp besökande som ofta vinkas igenom utan genomgripande kontroll. Men denna gång fastnade utrustningen, en begagnat pulsoximeter, som vi fått donerat från ett sjukhus i Sverige och skickades med en grupp besökande från Sverige.

Vi började processen med att få utrustningen genom tullen för tre månader sedan. Eftersom vi inte kan stanna längre perioder i Addis Abeba får vi göra det i etapper. Gradvist får man samlat alla nödvändiga dokument med stämpel och signaturer. Varje gång man tror att nu är det klart begäras ett nytt dokument, ett supporting letter från någon auktoritet eller annat.

Till slut finns alla dokument klara och tillstånd att få utrustningen inspekterad av hälsovårdsmyndigheten. När inspektionen är klar och inspektören har godkänt utrustningen har man tillstånd att få sakerna ut från tull myndigheten, Gumruk.

På Gumruk hänvisas jag till en disk för evaluering av utrustningen. Där finns redan en liten grupp väntande. Personalen sitter avslappnad, pratar, skojar och skrattar. Datorn fungerar inte. En person försöker förströdd att få en igång vid att trycka på knappar och dra i sladdar. En ferenji (utlänning) är oerhörd arg. Han har fått vänta i 7 timmar utan lunch. Plötslig sätter datorn igång och den upprörda ferenjin kan betala. Han lyser upp i ett stort leende, visar tummen upp och går snabbt för att hämta sitt paket, men bara för att återvända lika upprörd som tidigare. Vid de läget är datorn redan ur funktion igen. Under ett par timmar lyckas man hålla gång i den sporadisk.
Äntligen är det min tur. Man frågar efter kvitto på utrustningen. Men det är ju en gåva och det finns dokument som visar det. Jag måste gå till chefen som muttrar att jag får betala skatt i alla fall och skriver på dokumenten. Tillbaka vid disken är datorn redan ur funktion på nytt. Efter en stunds väntan kan jag dock få betala. Min tur är att även skrivaren fungerar så att jag kan få kvitto. Med kvitton kan jag gå till lagret och få ut utrustningen.
Men de hittar den inte. Först efter en stunds nervös väntan lyckas man leta fram den. Nu ska det bara betalas för lagringen och då är utrustningen min. Men nu upptäcks det att namnet på mitt ID kort inte stämmer med namnet på den person som hade utrustningen med sig i landet. Jag måste ha en fullmakt av personen ifråga, men han är redan i Sverige sedan tre månader tillbaka. Vad göra.
Chefen löser problemet med sedvanlig etiopisk flexibilitet. . Han heter Terusew vilket betyder god man. Han lever upp till sitt namn och skriver ett dokument som tillåter mig at lösa ut utrustningen. Nu håller jag den i mina händer och alla är glada och upprymda. Jag utbryter Prisat vara Herren och personalen instämmer med ett högt Amen.

Nu är det bara att gå till kassan och visa fram kvitto och utrustning. Personalen gratulerar med stora leende. De vill ju bara mitt bästa, men är fångade i det byråkratiska systemet.

Så skylla inte på personalen . Skylla på Gumruk

Läs gärna mera om en afrikansk kirurgs vardag på http://www.airahospital.org
För att skriva kommentarer måste du bli medlem

copyright © 2017 underlakare.se