Denna tjänst är avsedd för läkarstudenter och läkare

Efter att avslutat internmedicin residency i New York, några år som hospitalist i Mellanvästern är det dags att beskriva tillvaron som fellow i Södra USA

Alla bloggar
Blogg - Fellow i Södern
<maj>
2829301234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930311
2345678

Bloggar

Blogg - Fellow i Södern

Ansöknings
23:e maj
Views: 1248
Det börjar närma sig juni. Den första juni öppnar ansökningssäsongen för fellowships (subspecialisering). Efter snart tre år som hospitalist har jag fått ihop ett smärre kapital och kanske mer väsentligt ett green card. Jag känner lite grann att jag står och stampar och har beslutat mig för att söka ett fellowship.

Det finns många fellowships att söka. Infektion vore intressant men rent krasst så ägnar man då två år till specialisering som sedan tyvärr ger mindre betalt än vad jag har idag. Dessutom är framtiden lite oviss i och med Obamacare. De infektionsläkare jag pratat med är oroade över att de kan bli konsulterade mer sällan i framtiden när det blir mer och mer bundled care.

Nefrologi, rheumatologi, endokrinologi, geriatrik, osv går bort pga liknande skäl. Dessutom är det inte så särskilt intressant.

De specialiteter som vore mer logiska att välja vore hematologi/onkologi, kardiologi, gastroenterologi eller pulmonologi/intensivvård. Alla dessa skulle vara smarta ur ett ekonomiskt perspektiv (särskilt de tre första). Onkologi går däremot bort pga att det nog skulle bli deprimerande i längden. Gastroenterologi är för kompetitivt och jag saknar bra kontakter.

Således återstår i princip intensivvård och kardiologi. Jag har bra kontakter inom bägge. Fram tills de senaste två åren har kardiologi varit extremt kompetitivt men rykten säger att arbetsmarknaden är sval för tillfället och deras löner har hamnat lite i skottgluggen politiskt med en del sänkningar som följd. Det finns tecken på att det har blivit lättare att bli antagen pga detta och för att man riskerar att hamna i mitten av ingenstans efteråt pga jobbsituationen.

Således har jag bestämt mig för att söka både kardiologi och intensivvård.

Sedan någon månad tillbaka har jag snackat ihop mig med lite specialister som har gått med på att skriva rekommendationsbrev. Jag har också mejlat min gamle studierektor från residency som också ställer upp. Personal statements är under konstruktion och det ska bli sjukt spännande när det förhoppningsvis börjar dyka upp lite intervjuer mot slutet av juli, Orosmomentet är att det är tre år sedan jag avslutade residency och det är en nackdel i dessa sammanhang. Inom fellowshipprogrammen oroas man då av att man inte ska klara av att "ta order" av sin överläkare, att man inte ska palla långa arbetsveckor till en bråkdel av den lön man är van vid och kanske framför allt så misstänker de att man misslyckats att landa ett fellowship de tre tidigare åren och med andra ord har skelett i garderoben. Min fördel är att jag numera har ett green card. Förhoppningsvis uppväger det en del.

Den som lever får se. Kardiologi blir nog svårt (men det vore drömmen) men intensivvård borde vara fullt möjligt. Förhoppningsvis kan jag rapportera om framgång någon gång framöver men det är lite som att spela på lotto efter tre år i mitten av ingenstans och långt från närmsta akademiska center.

2014-05-24 18:12
va ä bundled care ? =)
För att skriva kommentarer måste du bli medlem

copyright © 2017 underlakare.se