Denna tjänst är avsedd för läkarstudenter och läkare
ny tråd skriv inlägg
2017-07-29 23:15
Läkarstudentmedlem: 12-07-14inlägg: 43trådar: 3
Gör första sommarviket (ska börja T11 i höst) och behöver tips om hur jag bäst lär mig bedöma dos & administreringssätt av olika LM, främst smärtlindring.

Anledningen är att jag då och då får frågan från ssk om t ex smärtlindring ska ges intravenöst eller subkutant. Jag har ingen aning och frågar min ÖL som svarar, men jag blir inte klokare till nästa gång.

Jag begriper att det handlar om hur snabbt, kraftigt och hur länge man vill det ska verka men känner att jag helt saknar referensramar.

Finns det bra litteratur? Eller handlar det bara om att samla på sig erfarenhet och fråga ÖL hur den tänker?

Känner mig lika clueless när det gäller dosändringar under ett vårdförlopp, av t ex insulin, antar att det handlar om erfarenhet och försöka tänka själv längs vägen utifrån vad ÖL ordinerar?
2017-08-07 21:30
ST-läkaremedlem: 06-08-13inlägg: 196trådar: 20
Sådana praktisk information är faktiskt lite svår att få tag i, vad det gäller intramuskulärt eller subkutant så brukar det ofta stå i fass.se. En bra källa när det gäller strategier diabetes kan lakemedelsboken.se och viss.nu vara bra.

Speciellt läkemedelsboken var perfekt förberedelse för AT-provet, jag läste de flesta kapitel och fick bra poäng på AT-provet. Jag hade en tjock bunt x-tentor, men jag orkade bara läsa någon enstaka, de kändes inte som bra förberedelse av någon anledning, jag tror att jag ville ha kunskap snarare än bara bra poäng på ett prov. (Det var snart 5 år sedan jag fick legitimation.)

Dock detta med insulindoser så är det häxkonst, och ingen vågar ge raka besked, alternativ att de finns för många olika raka besked, ett tydligt flödesschema med doser och vilka olika typer av insulin och andra preparat vid olika situationer vore guld värt.

Dock på många journalsystem på sjukhus så finns det en "mall" hur mycket insulin man skall ge vid olika glukosvärden, så man ordinerar mallen. Ofta sätter man ju över typ 2 diabetes från metformin till insulin när de ligger inne. Det är bra för är även sjuksystrarna vana vid insulindoser och insulintyper.

Jag kollade just viss.nu under sökordet "Diabetes" och det var faktiskt riktigt bra och konkret, så det är helt klart något att läsa. Dock inget flödesschema, men i princip ett flödesschema i text. Det finns även ett långt kapitel om "Diabetesfoten" som verkar bra,
2017-08-08 19:56
Läkarstudentmedlem: 12-07-14inlägg: 43trådar: 3
Tack! :)
2017-08-22 10:43
ST-läkaremedlem: 11-03-22inlägg: 239trådar: 6
När det gäller smärtlindring så har IV fördelen att du vet exakt var hela dosen hamnar. Med subcutan och intramuskulär injektion så har du sämre koll på det. Min erfarenhet är att alltid ge intravenöst till en akut smärtpåverkad patient. Har du ont, har du adrenalinpåslag, och då har du dålig subcutant upptag. Bättre att ge subcutant sen som du vill få lite längre duration till någon som inte är så akut smärtpåverkad. Nackdelen är att du måste sätta nål, så man måste tänka om det här är en patient som bara ska ha en enstaka injektion och därefter kanske åka hem, då är nålsättning lite onödigt bökigt. Det kommer med erfarenheten antar jag.
2017-08-29 20:30
Läkarstudentmedlem: 12-07-14inlägg: 43trådar: 3
semla skrev:När det gäller smärtlindring så har IV fördelen att du vet exakt var hela dosen hamnar. Med subcutan och intramuskulär injektion så har du sämre koll på det. Min erfarenhet är att alltid ge intravenöst till en akut smärtpåverkad patient. Har du ont, har du adrenalinpåslag, och då har du dålig subcutant upptag. Bättre att ge subcutant sen som du vill få lite längre duration till någon som inte är så akut smärtpåverkad. Nackdelen är att du måste sätta nål, så man måste tänka om det här är en patient som bara ska ha en enstaka injektion och därefter kanske åka hem, då är nålsättning lite onödigt bökigt. Det kommer med erfarenheten antar jag.

Precis såna matnyttiga tips som jag var ute efter :)
ny tråd skriv inlägg

copyright © 2017 underlakare.se