Denna tjänst är avsedd för läkarstudenter och läkare
ny tråd skriv inlägg
2015-04-08 22:19
Vik.ulmedlem: 15-04-08inlägg: 4trådar: 2
Står inför utsikten att välja framtida specialitet och tycker att det vore intressant att höra hur andra resonerar. Man går ju in i läkarprogrammet med idéer och illusioner om vad det framtida yrkeslivet ska innebära. Alla drömmer väl ibland om att stå och operera skottskador på natten, tuba barn på akutrummet, åka till Afrika etc etc. TIll det kommer livet i övrigt och man inser sakta att det måste till en hållbar arbetssituation för att familjeliv och fritid ska fungera.

För egen del så har utträdet i arbetslivet inneburit att privatlivet fått stryka rejält på foten. Jag älskar mitt jobb och är glad och lycklig på jobbet men kommer inte sällan hem senare än tänkt, trött (inte sur). Arbetslivet upptar mycket av horisonten och jag hinner och orkar inte ge tid till det som viktigast. Familjen, vännerna, eller för den delen min egen själsfrid och kulturella förkovran.

Det är en dödsruna idag i DN över en viss avliden herr Holmdal som skrivit boken - Mitt liv i medicinens och universitets tjänst. Jag skulle kunna bli som honom, men jag vill inte skriva den boken.

Många specialiteter är hårt ansträngda och ska täcka upp dygnet runt. Kollegorna blir ens vänner och man kan inte kräva ut 8 veckors föräldraledighet/komp i juli-augusti (eller någon annan gång heller) för då får någon annan tugga i sig detta och så vill man inte göra mot sina vänner.

Hur har ni tänkt och resonerat?
2015-04-09 08:30
wub
ST-läkaremedlem: 13-10-22inlägg: 23trådar: 0
Min upplevelse efter att ha gjort at på ett mindre sjukhus, påbörjat min st på narkosen på samma lilla sjukhus och nu på randning på stort universitetssjukhus är att det inte handlar så mycket om specialitet som klinik och arbetsplats.
På det mindre sjukhuset upplever jag att kollegor på de flesta kliniker går hem i tid majoriteten av dagarna. Visst kan de fastna på op eller en kortare stund på akuten men generellt fungerar det. På de kliniker som är välbemannade är detta ännu mer uttalat och om det är mycket kan de flesta tänka sig att stanna över en stund eftersom det händer sällan.
Vad gäller semester/föräldraledighet finns det ingen arbetsplats där det uppskattas att du kräver 8 veckor juli-augusti. Jag fick å andra sidan 5+2 veckor semester och komp förra sommaren..
På universitetetssjuket upplever jag mer att kollegor på de kliniker jag har kontakt med regelbundet jobbar över, troligen kopplat till att de gör större ingrepp med mer akut tidsplan, t.ex
transplantationer.

Så min rekommendation för att få tid utanför jobbet är att leta upp ett litet sjukhus och en välbemannad klinik med nöjda kollegor. Och det inom en specialitet där du tror att du kommer att vilja jobba i 40 år ;)
2015-04-10 01:47
AT-läkaremedlem: 11-01-11inlägg: 31trådar: 11
Jag har fortfarande perioder då jag kommer hem trött och stressad efter att ha jäktat till dagis och hämtat sist, och då tänker jag ibland att jag borde försöka intressera mig för något annat, mindre jourtungt, mer flexibelt, högre lön snabbt... Men i slutändan blir det nog ändå så att jag måste göra det som är roligt. Hade en kollega som stolt berättade att han valt primärvården för att familjen var viktigare än jobbet, och att han om det inte var för familjen hade valt en annan specialite. Jag önskar verkligen att jag själv kunde komma till den punkten och känna mig så nöjd med ett sånt val, men förmodligen skulle jag bara gå där och vantrivas och sura efter ett tag...
2015-04-10 06:51
wub
ST-läkaremedlem: 13-10-22inlägg: 23trådar: 0
Glöm inte bort att en specialitet där du går jourer ger jourkomp och ledighet om du är på en klinik där man kan få ut inarbetad ledighet :)
2015-05-10 09:16
ST-läkaremedlem: 11-10-09inlägg: 103trådar: 15
Hej på er!

Jag tror helt klart på ett välbemannat litet sjukhus där man har en mer familjär inställning till jobbet. Läste just en annons där Nu sjukvården sökte ST läkare i Ortopedi. Det stod " vi älskar vårt jobb som läkare men värderar familj och fritid lika högt och vill ha en balans". Störtskön inställning och sköna kollegor som förstår att man måste ha en balans i livet för att orka med detta krävande yrke.

Jag kommer att lämna i universitetssjukhus efter många år i ett annat vårdyrke. Nu som läkare vill jag ha som, trådstartaren beskriver, en balans. Livet är kort och innebär inte bara att rädda liv. Har man barn och vänner så betyder de mycket och ingen kommer att tacka dig på din dödsbädd för att du gifte dig med ditt jobb.

Att bli en kunnig läkare som gör ett bra jobb och utvecklar verksamheten känns självklart men inte att bo på jobbet dygnet runt.

Sedan skall man välja arbetsplats där det är en positiv anda och glada kollegor som kan skämta och slappna av mellan varven.
2015-05-11 10:51
ST-läkaremedlem: 12-01-30inlägg: 2trådar: 0
Hej!

Gör också ST inom anestesi och intensivvård. Hade ett kort uppehåll och gjorde ST inom primärvården just för familjens skull. Insåg relativt snabbt att det finns olika typer av arbetsbelastning och att en dag blir barnen stora. Arbetar på universitetssjukhus och belastningen är tuff ibland men det funkar för oss, har tid med familj och vänner med lite pusslande.
2017-08-14 13:19
Vik.ulmedlem: 15-04-08inlägg: 4trådar: 2
Återupplivar en gammal tråd.
Saker som jag värderar i mitt val av ST är möjlighet att byta arbetsplats, frihet - antingen i form av deltidsarbete eller att kunna byta jobb, samt att inte vara låst i ett arbete där jag känner mig förpliktigad att alltid vara till lags gentemot arbetsgivare och kollegor. Ex kanske inte kunna ta semester som jag önskar pga ansträngd bemanning och att därmed sätta sina kollegor på pottkanten.

För min del ser det ut som jag landar i ST-primärvård just nu, tänker att jag på så vis får störst antal potentiella arbetsgivare i framtiden och mellan varven kan prova tillfälliga arbete i glesbygd, som stafett mm. Stöter på en och annan specialist i allmänmedicin som förhandlat till sig bra villkor med lediga fredagar, lediga veckor regelbundet mm. Ytterligare en hade sagt upp sig och sista arbetsdagen ännu inte klart för sig var han skulle jobba veckan därpå men förmodligen stafetta. Det är få yrkesverksamma människor förunnat att kunna ha en sådan flexibilitet och detta kan man ju se som positivt.

Med risk för att för lång tid förflutit för att tidigare inlägg ska få svar. Anestesi-ST har jag tidigare övervägt tidigare, hur trivs ni nu? Hur ser era möjligheter till komputtag, deltidsarbete eller arbete inom privat sektor ut?
ny tråd skriv inlägg

copyright © 2017 underlakare.se